Inter ni dirite 1/2006


N-ro 1/2006
18a jaro (2a periodo)
Redaktis: Aleksander Helgaker

Kjære IND-leser!

I det siste har podkasting tatt av som aldri før og også esperantister har åpnet øynene for denne teknologien. I denne utgaven av IND kan du blant annet lese om Radio Verda, en av de bedre podkastene på esperanto, etterfulgt av noen gylne regler når det gjelder kjøp av esperanto-varer, noe som jeg måtte lære på den dyre måten.

Og til slutt, litt poker.

Aleksander

Podkasto

Radio Verda

Podkasting er kanskje noe som folk flest ikke er så veldig godt kjent med ennå, men det blir nok de fleste om ikke så altfor lenge. For podkasting blir hele tiden mer og mer populært. Podkasting er også kjent i den engelsktalende verden som «Radio on Demand». Det betyr at du kan høre på dine favorittprogrammer fra radio akkurat når du selv ønsker det. Dette skjer ved at et program som du har installert på datamaskinen din laster ned radioprogrammet i mp3-format, eller et annet populært format, bare noen timer etter at den har blitt sendt på radio. Denne filen kan du så overføre til din mp3-spiller, som f.eks en iPod, slik at du når som helst kan høre på den. Dette kalles Podkasting. Men er podkasting kun for de erfarne radio-operatørene? Nei det er det ikke. Hvem som helst som har en datamaskin, mikrofon og Internett-tilgang kan lage en podkast. Og det er noe mange har utnyttet, blant annet et par esperantister.

Radio Verda

På nettsiden www.radioverda.com kan man i dag finne en podkast som går ved navnet Radio Verda, eller på norsk, Grønn Radio. Dette er en podkast laget av esperantister for esperantister, og en ting må sies: Dette er helt klart en av de bedre esperanto-podkastene Internett har å by på. Lyden er støyfri og klar, og mannen bak mikrofonen høres ut til å trives der han sitter.

Så langt har Radio Verda kommet med hele 55 episoder og alle er tilgjengelige til nedlasting fra deres side eller via et podkast-program som f.eks Apple iTunes. Radio Verda kommer med ca. én episode i uken, men det er ingen fast sendingsdag. Noen ganger går det et par dager mellom hver, andre ganger et par uker. Alt avhengig av hvor mye de som sitter bak mikrofonen i Radio Verda orker å gjøre.

Innholdet i Radio Verda er variert. De har blant annet snakket om ting som ITV, Volapük, osv. Går du inn på http://www.livejournal.com/users/radioverda/ så kan du selv se en oversikt over hva som er å finne i hvert program.

Nova iPod

Radio Verda kan lastes ned direkte fra deres nettsider, men det anbefales likevel at man skaffer seg et program som er spesielt laget for dette. Et slikt program er bl.a. Apple iTunes som kan lastes fra http://www.apple.com/no/itunes/. Den finnes både til Mac og Windows og kan brukes til mye annet enn bare podkasting.

Interessant nok så har Radio Verda også en esperanto-reklame for den nye Video iPod på siden sin.

Vintra festo
Fra venstre: Nils Christian Gjesvold, Kristoffer Haug og Vidar Skretting koser seg på NJE-vinterfest sammen med 4 andre.


Like før jul 2005 hadde NJE en samling hos et av våre styremedlemmer Leif Arne Storset. Der fikk vi sett filmen Que Sera Sera etterfulgt av musikk fra blant annet Dolchamar og andre Esperanto cd-er. Og mens musikken spilte fikk vi se bilder fra en av Leif Arne sine ferder i esperantoverden.
Pokero

Pokero estas ludo tre populara kaj vi povas lerni la regularon en nur kvin minutoj, sed vi bezonas ludi la ceteron de via vivo por boniĝi. Ĉi tie mi lernigas al vi la kartokombinaĵojn kiujn vi bezonas por kompreni ĉiujn variaĵojn de pokero. Tio estas facile lernebla.

Reĝa Koloro (A♠ R♠ D♠ F♠ 10♠)*
ARDF10 en la sama speco.

Linia Koloro (D♦ F♦ 10♦ 9♦ 8♦)
5 kartoj en linio kaj en la sama speco.

Kvaropo (F♥ F♣ F♦ J♠ 6♣)
4 kartoj de la sama rango.

Plenmano (2♣ 2♠ 2♦ D♥ D♠)
3 kartoj de la sama rango kaj 2 kartoj
de la sama rango

Koloro (R♥ F♥ 8♥ 7♥ 4♥)
5 kartoj en la sama speco.

Linio (9♣ 8♠ 7♦ 6♥ 5♠)
5 kartoj en linio.

Triopo (4♦ 4♥ 4♣ R♥ 9♠)
3 kartoj de la sama rango.

Du Duopoj (R♥ R♠ 9♣ 9♦ F♣)
2 x 2 kartoj de la sama rango.

Duopo (10♣ 10♠ R♦ 7♥ 4♠)
2 kartoj de la sama rango.

Alta Karto (A♠ D♥ 10♣ 5♦ 2♠)
Unu sola karto kun alta valora.

Pli altaj kartoj havas pli da valoro. Ekzemple, AA estas pli altaj ol RR kaj R♥ D♥ F♥ 10♥ 9♥ estas pli alta ol D♥ F♥ 10♥ 9♥ 8♥.

Nun vi scias la pokerajn kombinaĵojn kaj, por ludi ĝin, vi povos lerni la aliajn regulojn ĉe la interretpaĝo http://eo.wikipedia.org/wiki/Pokero, sed memoru: ne ludi per mono. Pokero estas danĝera ludo kaj vi povos malakiri multajn kronojn se vi ne ludos zorge.


* La bildkartoj: Aso (A), Reĝo (R), Damo (D) kaj Fanto (F).

Esperanto og toll

Esperanto-musikk er ikke alltid noe som er så lett å få tak i. I Norge er det nemlig slik at man må betale skatt og diverse andre avgifter når man får en pakke fra utlandet som har en samlet verdi på over 200 kr, unntak er personlige pakker som har en grense på 1000 kr. Bøker kommer inn uten noen kostnader tilknyttet. Denne toll-grensen gjør det ofte vanskelig og ulønnsomt for små organisasjoner som den vi tilhører å skaffe musikk og mye annet, som f.eks DVD-er, fra utlandet.

Skal vi ha en CD fra f.eks. plateselskapet Vinilkosmo må vi nøye oss med bare én CD for at det norske tollvesenet ikke skal holde pakken vår som gissel ved grensen. Jeg har lett langt og lenge etter kopier av filmen Incubus som jeg trygt kan få inn i landet uten å få et trist brev i posten om at den ble stanset på grensen og at de nå vil ha 200 kr i betaling. 50 av de kronene dekker kostnaden med å sjekke hva som var i pakken (det må da være litt av en timelønn de folka hos tollvesenet har). Men letingen min gikk uten hell, og lykken var ikke spesielt høyere når jeg fant ut at de nye DVD-ene utgitt av ITV heller ikke kan komme trygt frem til postkassen min.

Venonta IND

La limdato por la venonta Inter Ni Dirite estas la 10an de marto. Kontribuojn vi povas sendi al Kai S. Salvesen, lia retpoŝtadreso estas: <kai.salvesen @ operamail.com>

Gratis blader!

I kjeller’n i Esperantonia i Oslo har NJE en del blader fra åttitallet da organisasjonen produserte
sine helt egne blader, Inter ni dirite og Kvinpinto.

Nå ønsker vi å slå to fluer i ett smekk ved å gi bladene nye lesere og sørge for litt mer plass i hyllene.

Send en e-post til <nje @ esperanto.no> dersom du er interessert.

Bladene sender vi gratis!

— Fino de Inter Ni Dirite

Norsk |

INTER NI DIRITE
– nettutgaven/la reta versio

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004